2010/07/27

Nisfu Sya'ban 1431H

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Assalamualaikum

Klik gambar untuk paparan yang jelas (1280x800)

15 hari telah berlalu di bulan Sya'aban
15 hari lagi bakal menemui bulan Ramadan Al-Mubarak
Sejauhmanakah persediaan diri?
Semoga kita semua dapat bertemu dengan Ramadan pada tahun ini

15 Sya'aban 1431H
27 Julai 2010M

2010/07/24

Bazar

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Assalamualaikum

     Berakhir sudah bazar terbuka siswa Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir (KPKM) 2010 yang berlangsung selama 4 hari bermula pada 19 hingga 22 Julai 2010 di perkarangan Rumah Kelantan Baru(RKB), Hayyu Sabi'e, Kaherah.Pelbagai juadah disediakan untuk dinikmati oleh para pengunjung terutama kepada mahasiswa mahasiswi yang sudah lama tidak merasai masakan Malaysia serta tidak pulang bercuti pada musim panas tahun ini.
     Antara juadah yang disediakan nasi kerabu, nasi ikan keli percik, nasi beriani, nasi ayam percik, Ais Batu Campur(ABC), akok, karipap, keropok dan banyak lagi. Bagi pengunjung yang sudah lama tidak menikmati nasi kerabu sudah tentu akan memilih nasi kerabu sebagai menu utama berserta dengan ABC yang sangat sesuai untuk membasahkan tengkuk semasa musim panas ini.
     Saya sendiri telah menikmati tiga kali nasi kerabu serta tiga kali ABC.Alhamdulillah, walaupun tidak pulang ke kampung halaman tetapi dapat merasai makanan Kelantan di Mesir.Bazar pada kali ini diakhiri dengan persembahan dikir barat daripada kumpulan Darul Naim yang telah mempersembahkan dua buah lagu iaitu kau yang satu dan duit lima genih yang mana turut disaksikan oleh Encik Shaiful Anuar Mohamad, Kuasa Usaha Sementara Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (pemangku duta).
     'Ekonomi Islam Dijana, Kegemilangan Ummah Terbilang' itulah tema bazar pada kali. Semoga bazar pada masa akan datang akan lebih meriah dengan pelbagai juadah yang istimewa.
 Klik gambar untuk paparan yang jelas (1024x768)
12 Sya'ban 1431H
24 Julai 2010M

2010/07/20

Perhimpunan Pagi

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Assalamualaikum

 Klik gambar untuk paparan yang jelas (1280x800)

     Laungan nasyid Asma'ul Husna dan nasyidu sobah akan berkumandang setiap kali perhimpunan mingguan di padang sekolah Maahad Muhammadi Lelaki, Kota Bharu.Semua pelajar dari tingkatan satu hingga tingkatan 6 bersama tenaga pengajar bersama-sama dalam melaungkannya.
     Bermula dari situ saya dapat mengingati Asma'ul husna sehingga sekarang, Alhamdulillah. Mungkin sekolah-sekolah agama lain di bawah kelolaan Yayasan Islam Kelantan (YIK) pada perhimpunan mingguan mereka juga menyanyikan nasyid Asma'ul husna dan nasyidu sobah.Di bawah saya sertakan nasyidu sobah untuk tatapan pengunjung blog ini serta bekas pelajar MML.

Klik gambar untuk paparan yang jelas (1028x768)
8 Sya'ban 1431H
20 Julai 2010M
Copyright © 1431 zizaur® . All rights reserved
There was an error in this gadget

PAUTAN